Jakie sery najlepiej nadają się do sałatek?

Sery góralskie to idealny sposób na wzbogacenie smaku sałatki. Z użyciem serów wędzonych można przygotować wiele pysznych, szybkich i sycących sałatek idealnych na przyjęcie rodzinne lub lekkie śniadanie. Sałatka z serem doskonale pasuje jako dodatek do grilla i może być serwowana zarówno do dań na zimno, jak i do ciepłych potraw, na przykład różnego rodzaju mięs. Sery wędzone charakteryzują się wyrazistym smakiem, a więc mogą być także głównym składnikiem sałatek.

 

Sery podpuszczkowe idealne do sałatek

Sery podpuszczkowe cechują się ogromną różnorodnością walorów smakowych i dostarczają sporo pełnowartościowego białka. Sery podpuszczkowe powstają w wyniku denaturyzacji białka podpuszczką. W zależności od rodzaju podpuszczki i sposobu dojrzewania można wyróżnić sery miękkie i półmiękki oraz sery twarde, półtwarde i bardzo twarde. Sery wędzone to sery miękkie, które wyróżniają się delikatną konsystencją i twardą skórką. W czasie wędzenia sery poddawane są oddziaływaniu ciepła i dymu wędzarniczego, dzięki czemu uzyskują niepowtarzalny smak i aromat.

 

Jaki ser wędzony wybrać do sałatki?

Do sałatek najlepiej wybrać małe serki bacowskie, które mają delikatny smak i przyjemną konsystencję. Sery góralskie wędzone są na prawdziwym drewnie, co decyduje o ich unikalnych walorach smakowo-zapachowych. Jako dodatek do sałatek idealnie sprawdzą się także sery korbacze, które przypominają nieco nitki makaronu. Dostępne są sery wędzone o ciemnym kolorze i jasne sery niewędzone, uwielbiane przez dzieci. Do sałatki można dodać także krążki sera typu kolba, który przypomina kształtem kolbę kukurydzy lub talarki z serowych gałek. Do sałatki z serem wędzonym warto dodać żurawinę i boczek – taki poczęstunek na pewno zachwyci wszystkich gości i dostarczy niesamowitych doznań smakowych.