Jak przechowywać sery góralskie by nie utraciły swoich właściwości?
Właściwe przechowywanie sera góralskiego ma na celu utrzymanie cech charakterystycznych wyrobu aż do momentu konsumpcji. Należy przy tym rozróżnić dojrzewanie od przechowywania gotowego produktu – w trakcie dojrzewania ser jest składowany w specjalnych warunkach. W tym czasie wykształcają się w serze aromaty i smak oraz struktura. W czasie przechowywania sera niezwykle ważna jest temperatura i wilgotność. Ser trzeba trzymać w lodówce, najlepiej w najzimniejszym miejscu, czyli na dolnej półce.
Nieco trudniej jest z wilgotnością, ponieważ w lodówce zwykle panuje niska wilgotność, a sery mają tendencje do wysychania, co jest szczególnie częste w lodówkach typu no-frost z wymuszoną wentylacją. Kontakt z powietrzem powoduje, że ser szynko się utlenia i zmienia barwę na ciemniejszą. Warto zatem dobrze owinąć ser lub włożyć go do szczelnego pojemnika na żywność. Opakowanie nie powinno wydzielać żadnych zapachów ani substancji i dobrze utrzymywać wilgotność. Sery góralskie pakowane są hermetycznie, a więc do momentu rozpakowania i pokrojenia zachowują swoje właściwości.
Jak długo można przechowywać ser po rozkrojeniu?
Sery góralskie zaliczane są do kategorii serów miękkich, które na ogół są bardzo wilgotne. Najlepiej zjeść je w ciągu maksymalnie dwóch tygodni od otwarcia hermetycznego opakowania. Po dłuższym czasie ser może stwardnieć, wówczas możemy go zetrzeć na tarce i użyć jako posypkę do spaghetti lub dodatek do pizzy. Sery nie nadają się do mrożenia, ponieważ ujemne temperatury powodują, że ser traci walory smakowe oraz zmienia się jego struktura.
Co ważne, poszczególne gatunki sera nie powinny stykać się ze sobą nawzajem ani z innymi produktami spożywczymi. Warto je dobrze odseparować, co zapobiegnie przenikaniu smaków i aromatów.