Jaki ser najlepiej sprawdzi się do smażenia?

Ser smażony to rarytas często serwowany u naszych południowych sąsiadów. Jest on dla Czechów tym, czym dla Polaka schabowy z ziemniakami, czy dla Ślązaka kluska śląska. Zwyczaj jedzenia panierowanego sera przeniósł się również do Polski. Warto wiedzieć, że nie z każdego gatunku sera można zrobić ten specjał. Jak przygotować przepyszny panierowany ser? Jaki gatunek sera będzie najlepszy?

 

Jak przyrządzić smażony ser?

W oryginale ser smażony podawany jest z frytkami, surówkami i sosem tatarskim. Tradycja podawania go właśnie z „tatarską omacką” sięga okresu międzywojennego. To danie, które można zjeść w Czechach zarówno w tanim barze, jak i wykwintnej restauracji. Chcąc przyrządzić smażony ser we własnym domu, nie powinno ono sprawić większego problemu, nawet mniej wprawnym kucharzom. Do jego przygotowania potrzebne jest na jedną osobę kawałek 100 g sera żółtego, jajko i bułka zmieszana pół na pół z mąką do panierowania i tyle. Dochodzi jeszcze kwestia dodatków w postaci surówki i sosu tatarskiego, ale obecnie dobrą, wartościową pod względem odżywczym surówkę można kupić w większym osiedlowym sklepie spożywczym, podobnie zresztą jak sos.

 

Jaki ser użyć do smażenia?

Nie każdy gatunek sera nadaje się do smażenia w głębokim oleju, podobnie jak nie z każdym serem uda się wyczarować przepyszną pizzę. Do smażenia Czesi używają zamiennie dwóch gatunków sera Edamskiego lub Munstera. Biorąc pod uwagę walory smakowe, ciekawe doznania czekają tych, którzy do panierowania wybiorą Camembert, zwłaszcza w połączeniu z konfiturą żurawinową. Grillowane małe serki bacowskie, podawane z odrobiną żurawiny czy boczkiem, z pewnością skradną serce wszystkich gości. W porównaniu z klasyczną Gouda lub Maasdamer ser bacowski długo pozostaje świeży, nie traci aromatu ani smaku.

Nie można zapomnieć o naszym narodowym specjale, czyli podhalańskim serze podpuszczkowym o równie wyjątkowym smaku co aromacie.

Do tego typu dań wybiera się sery miękkie lub ewentualnie półtwarde z mleka krowiego lub z koziego. Dla osób szukających kulinarnych doznań odkrywcze może okazać się zastosowanie do panierowanego sera — sera Halloumi, wytwarzanego z mleka owczego lub krowiego.