Jakie sery wybierać do wina?

Wino i różne rodzaje serów podane z owocami, orzechami czy oliwkami i szynką to doskonała przekąska. Takie połączenie jest nie tylko pyszne, ale również wygląda bardzo elegancko. Pasuje na duże przyjęcia, kameralne spotkania, a także romantyczne kolacje we dwoje. Trzeba jednak wiedzieć jakie sery pasują do różnych win. Zapraszamy do zapoznania się z krótkim przewodnikiem po świecie serów.

 

Najważniejsze zasady łączenia serów z winem

Aby umiejętnie łączyć sery z winem, trzeba znać ich główny podział i rodzaje. Przyjmuje się, że sery o intensywnym smaku, łączy się z równie intensywnymi winami. Jednak można odejść od tego schematu i zestawić wino i sery na zasadzie kontrastu. Jest to jednak dużo trudniejsze i dlatego na takie rozwiązanie decydują się zwykle jedynie koneserzy. Kolejna zasada dotyczy tego, że wina podajemy schłodzone, natomiast sery powinny być wyjęte z lodówki na około 50 minut przed pokrojeniem i podaniem. Popularne krowie sery typu gouda czy cheddar podajemy z czerwonym winem. Do wiekowych win idealnie pasują wędzone sery, takie jak oscypek. Z czerwonym winem świetnie smakuje również ser taki jak parmezan i radamer. Sery pleśniowe i sery owcze mają bardzo intensywny aromat i należy je podawać z winami słodkimi, takimi jak porto. Z szampanem i prosecco podajemy kremowe sery typu brie lub camembert. Schłodzone białe wino podkreśli smak takich serów jak gorgonzola, feta, sery białe, mozzarella, tłuste twarogi, sery z białą lub niebieską pleśnią i sery kozie. Najbardziej uniwersalnymi serami są ser edamski i gouda. Można je podawać z każdym rodzajem wina. Najlepszym rozwiązaniem do deski serów, na której znajdują się różne rodzaje sera, od twardych do pleśniowych, będzie podanie czerwonego wina, które podkreśli ich aromat. Liczy się też jakość wybranych serów. Powinny wyróżniać się doskonałym smakiem i naturalnością. Aby tak było, nie mogą zawierać w swoim składzie sztucznych barwników, konserwantów i polepszaczy. Najlepiej smakują sery wytwarzane według tradycyjnych receptur przy użyciu naturalnych metod. Znajdź swoje ulubione połączenie sera z winem i zaskocz gości bogactwem smaków.