Jakie sery określamy mianem korbaczy?

Sery są dla wielu osób produktem, po który chętnie sięgają i rozkoszują się jego smakiem. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów i gatunków serów. Wyróżnia je oczywiście wspomniany już smak, ale również to, z jakich składników zostały przygotowane i w jaki sposób. Kilka elementów jest w stanie znacząco wpłynąć na to, co otrzymamy na koniec i czy klienci będą się tym zachwycać i chętnie sięgać w sklepach.

 

Korbacz pośród serów

Korbacz to ser góralski, który wytwarza się z mleka krowiego. Jego receptura i popularność sięgają już około 200 lat. Z pewnością obecnie trudno byłoby wyobrazić sobie Podhale bez tego specjału. Charakterystyczny jest kształt tego sera, gdyż przypomina on długie nitki makaronowe, które często zostają pięknie splecione w warkocze i wiązki. Dziś ich smakiem mogą cieszyć się nie tylko mieszkańcy gór i turyści, gdyż z powodzeniem kupimy je w wielu miejscach lub zamówimy w sieci.

Uwagę przyciąga również smak, który wyróżnia się dużą łagodnością, jest również zdecydowanie mniej słony od popularnego oscypka. Ser ten jest stosunkowo miękki. Jest to specjał, który często wykorzystuje się w formie zakąsek, które serwowane są na góralskich weselach, jednak może on również stanowić istotny dodatek do sałatek i innych serwowanych potraw. Co ciekawe oferta korbaczy może być bardzo szeroka, gdyż dostępne będą zarówno takie wędzone, które wyróżniają się ciemnobrązowym kolorem, jak i jasne, które nie zostały nigdy poddane procesowi wędzenia. Pozwala to każdemu na znalezienie swojego ulubionego smaku.

 

Nie tylko polskie

Korbacze tradycyjnie wytwarzane są również na Słowacji. Dawniej do ich produkcji wykorzystywane było mleko owcze, dziś podobnie jak w Polsce, jest to zwykle mleko krowie. Był on bardzo często wykorzystywany jako przekąska przez osoby spożywające wódkę i piwo. Z pewnością są to sery stanowiące idealna przekąskę dla całej rodziny. Można je wykorzystać dokładając dziecku do lunchboxa do szkoły, zabrać do pracy czy w czasie imprezy, jako ciekawy dodatek do innych dań i trunków. Z pewnością wielu osobom bardzo zasmakuje.