Czy sery niepasteryzowane są lepsze?

Okazuje się, że odnalezienie dobrej jakości sera na sklepowych półkach wcale nie jest tak prostym zadaniem jak mogłoby się to wydawać. Większość z dostępnego asortymentu to sery wytwarzane z mleka pasteryzowanego, bądź produkty, które serami są wyłącznie z nazwy. Najzdrowsze sery to takie, do których produkcji wykorzystuje się naturalne, niepasteryzowane mleko.

Dlaczego są one wartościowsze niż te wyprodukowane z mleka pasteryzowanego? Zapraszamy do lektury naszego artykułu.

 

Pasteryzacja mleka - co to takiego?

Aby zrozumieć dlaczego ser wyprodukowany z mleka niepasteryzowanego jest pod wieloma względami lepszy od tego z pasteryzowanego, należy poznać istotę samego procesu pasteryzacji. Jest to technika konserwacji mleka polegająca na jego podgrzewaniu. Pasteryzację stosuje się z kilku powodów. Proces ten pozwala przede wszystkim zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych oraz enzymów przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych i jak najmniejszej utracie wartości spożywczych. Proces ten zatem niszczy mikroorganizmy zawarte w mleku.

 

Jak pasteryzacja mleka wpływa na jakość serów?

Na podstawie przytoczonych informacji dotyczących procesu pasteryzacji może nasuwać się wniosek, iż ser z mleka pasteryzowanego jest bezpieczniejszy, niż ten z mleka niepasteryzowanego. W istocie sama pasteryzacja to proces, który wpływa pozytywnie na jakość produktów spożywczych. Aby jednak w całości poznać zalety serów z mleka niepasteryzowanego należy przeanalizować jak naturalny ser jest wytwarzany. Na jakość, walory smakowe i zdrowotne sera wpływają bowiem drobnoustroje i bakterie. To właśnie gazy przez nie wytwarzane są odpowiedzialne za specyficzny aromat sera oraz charakterystyczne dla ich struktury dziury. W przypadku produkcji sera z mleka pasteryzowanego bakterie dostarczane są w sposób sztuczny.

 

Regionalne sery ze świeżego mleka

Najlepsze jakościowo sery to z pewnością te regionalne, powstające bez użycia sztucznych ulepszaczy czy zamienników oraz powstające z mleka prosto od krów czy owiec. Wszystkie te cechy mają naturalne sery góralskie J. i R. Smoleń. Tworzone są wyłącznie przy użyciu tradycyjnych i naturalnych metod. Powstają one ręcznie, a do ich wyrobu wykorzystuje się jedynie świeże mleko krowie lub owcze. Dzięki wielu dostępnym formom tych wyśmienitych serów nacieszysz nie tylko podniebienie, ale i oko. W bogatej ofercie znajdziesz bowiem sery w formie gałek, podłużnych kolb czy delikatnych korbaczy. Doskonale będą się prezentować na Twoim stole także małe serki bacowskie, idealne na przekąskę, do sałatek lub na grilla. Rozsmakuj się w naturze i wybierz góralskie sery regionalne z wieloletnią tradycją wytwarzania.