Różnice między górskim serem gałką a oscypkiem

Nie da się ukryć, że autentyczne sery góralskie mają swój niepowtarzalny smak, który jest nie do podrobienia. Chociaż wiele firm stara się wyprodukować artykułu spożywcze o podobnych walorach, nic nie zastąpi tych, które są wytwarzane domowymi sposobami, tak jak było to kiedyś. Do serów, których receptura jest pielęgnowana od dawna, można zaliczyć oscypka i gałkę.

Oba mają swój charakterystyczny smak, który jest dość wyrazisty i głównie słonawy. Niektóre osoby na pierwszy rzut oka mogłyby pomylić ze sobą te wyśmienite sery, jednak po spróbowaniu wyraźnie czuć różnicę. Wynika ona przede wszystkim z tego, że ser gałka jest produkowany z mleka krowiego, a oscypek z mleka owczego. Ten pierwszy z reguły ma delikatniejszy smak i miewa walcowaty kształt. Pozostałe procesy związane z produkcją tych smakołyków są bardzo podobne i są ściśle przestrzegane przez ich wytwórców.

 

Produkcja oscypków i sera typu gałka

Wyrabianie serów w polskich górach cieszy się długą historią i jest związane z wieloma tradycjami. Cieszącym wszystkich zjawiskiem jest to, że receptury na ich produkcję się nie zmieniają od wielu lat, dzięki czemu mogą one cieszyć nasze podniebienia i wzbudzać przy tym pozytywne wspomnienia. Mleko pozyskiwane od zwierząt takich jak krowy lub owce jest mieszane z podpuszczką, co pozwala na stworzenie masy serowej. Następnie jest ona zaciskana w formach, które nadają im konkretny kształt. Najczęściej przypominają one wrzeciono lub walec. Następnym etapem jest moczenie ich w solance, dzięki czemu nabierają one wyrazistego smaku. Proces ten pomaga też bardzo dobrze zakonserwować sery, co w przeszłości miało ogromne znaczenie. Jeśli jest taka potrzeba, otrzymany produkt można poddać jeszcze wędzeniu, co spowoduje, że stanie się on naprawdę szlachetny. Aromat dymu np. z drewna sosnowego coś naprawdę wyjątkowego. Tak produkowane sery w formie gałki lub oscypka nadają się do spożycia przez długi czas i mogą stanowić prawdziwą ucztę dla podniebienia!