Jak zrobić leniwe z serem?

Kluski leniwe, w niektórych regionach Polski zwane też pierogami leniwymi, to jedno z najbardziej klasycznych i popularnych dań kuchni polskiej. Większości z nas ich smak kojarzy się z dzieciństwem i beztroską. Zaletą tej potrawy jest możliwość podawania jej na różne sposoby. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i w wersji słonej. Jeśli zatem jesteś smakoszem różnego rodzaju serów: francuskich, greckich czy też polskich serów z Podhala lub klasycznych serów twarogowych koniecznie wypróbuj nasz przepis na kluski leniwe!

 

W czym tkwi sekret udanych leniwych?

Przepis na kluski leniwe nie należy do wybitnie skomplikowanych receptur. Trzeba jednak pamiętać o pewnych zasadach, aby zachwyciły smakiem i konsystencją. Sekret wybornych klusek leniwych tkwi w doborze i odpowiednich proporcjach składników. Aby Twoje kluski nie były twarde i gumowate musisz użyć mieszanki mąki pszennej i ziemniaczanej. Ważnym aspektem jest też dokładne rozdrobnienie sera tak, aby konsystencja leniwych była gładka i bez grudek. No dobrze, wiemy już, o jakich zasadach należy pamiętać, więc teraz czas na przepis.

 

Jak zrobić leniwe krok po kroku?

Do wykonania klusek leniwych będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego,
  • półtorej łyżki stołowej mąki ziemniaczanej (około 15-20g),
  • 1 szklanka mąki pszennej (około 150g),
  • 1 jajko,
  • sól do smaku.

Jak widzisz na to doskonałe danie nie potrzeba wielu składników. Przygotowanie też nie należy do trudnych. Na początek zajmij się serem twarogowym. Przełóż go do większej miski i dopraw kilkoma szczyptami soli. Następnie za pomocą widelca rozgnieć ser na drobną masę. Im będzie ona drobniejsza tym konsystencja naszych kluseczek będzie gładsza i bardziej aksamitna. Do tak przygotowanej masy serowej dodaj jajko. Dokładnie wymieszaj całość. Następnie przygotuj stanowisko do ugniatania ciasta. Przyda Ci się stolnica lub blat obsypany mąką pszenną. Teraz możesz wyłożyć masę wykonaną z sera i jajka. Dodaj do niej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Następnym krokiem jest staranne ugniatanie ciasta do uzyskania jednolitej konsystencji. Od czasu do czasu podsypuj ciasto mąką, aby nie stało się zbyt twarde. Z zagniecionego ciasta uformuj dwie kule, a następnie rozciągnij z nich podłużne wałeczki. Przy użyciu ostrego noża pokrój wałeczki na kluski o grubości około 2cm. Zagotuj osoloną wodę i pojedynczo wrzuć kluski do wrzątku. Zaraz po tym jak wypłyną na powierzchnię, wyjmij je łyżką cedzakową. Gotowe! Kluski leniwe w zależności od preferencji podawaj z bułką tartą zrumienioną na maśle lub z cukrem albo w wersji słonej z sosem mięsnym i surówkami.

Życzymy smacznego!