Dlaczego kochamy sery góralskie?

Po okresie niezwykłej popularności w Polsce serów francuskich przyszła pora na powrót na nasze stoły serów rodzimej produkcji. Wyroby z Podhala podbijają podniebienia, a Polacy na powrót pokochali tradycyjne oscypki. Sprawdź dlaczego!

 

Kochamy góralskie sery, bo są zdrowe i ekologiczne!

Sery góralskie są przede wszystkim zdrowe. Produkowane od lat według tradycyjnej receptury, na mleku wyłącznie od własnych krów gospodarza, zachowały swoje walory zdrowotne i smakowe. Nie zawierają konserwantów, polepszaczy, aromatów syntetycznych ani barwników oraz wędzone są w sposób naturalny. Ręcznie wyrabiane, zachwycają aromatem i naturalną barwą.

 

Oscypki i korbacze są po prostu… pyszne!

Kolejnym powodem, dla którego sery góralskie znów goszczą na polskich stołach jest ich wyjątkowy smak. Wędzone lub naturalne gałki z mleka krowiego przypominają w smaku nieco zwykłe żółte sery, jednak są od nich bardziej delikatne. Oscypki z mleka owczego posiadają charakterystyczny słonawy posmak, a korbacze, przywodzące na myśl nitki makaronu ze względu an swój wygląd, przekonają nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

 

Różne propozycje podania serów górskich, czyli serowy zawrót głowy!

Wędzone lub naturalne, serwowane na ciepło na przykład z żurawiną, lub na zimno, sery góralskie stwarzają olbrzymie możliwości w zakresie ich podania. Doskonale nadają się zarówno na drobną przekąskę, na przykład do piwa, jak i na danie główne. Są bowiem bardzo pożywne; razem z dodatkami będą spełniały rolę głównego posiłku.

 

Sery góralskie to nasza tradycja

Sery góralskie, wytwarzane w naszym gospodarstwie, to tradycyjne danie Podhala; rejonu, który przeżywa prawdziwy renesans popularności. Turyści coraz częściej wybierają na dłuższy lub krótszy wypoczynek polskie Tatry, gdzie degustują lokalne dania. Dlatego wracając do swoich rodzinnych stron, coraz częściej na sklepowych półkach szukają tradycyjnych serów góralskich, których smaku nie sposób zapomnieć!