Jak rozpoznać prawdziwy góralski serek?

Serki góralskie są doskonale znane w całej Polsce, a również za granicą. Wyróżniają się specyficznymi kształtami, charakterystycznym kolorem, aromatem, a przede wszystkim smakiem. Stanowią doskonały dodatek do wielu potraw i sprawdzą się doskonale jako delikatna przekąska. Przekonaj się, w czym tkwi tajemnica ich popularności oraz jak rozpoznać oryginalny góralski serek.

Serki góralskie z certyfikatem

Jest kilka istotnych cech, które wyróżniają serki góralskie spośród innych produktów mlecznych tego typu. Jednak najłatwiejszym sposobem, aby przekonać się, czy rzeczywiście masz do czynienia z oryginalnym wyrobem z Podhala, jest certyfikat. To najlepsze potwierdzenie jakości i wyjątkowości serka.

Certyfikat to gwarancja, że wybierasz góralski serek, który został przygotowany wedle według tradycyjnej receptury. To z kolei przekłada się bezpośrednio na jego smak, aromat oraz właściwości odżywcze. Podczas produkcji nie używa się żadnych konserwantów, barwników czy ulepszaczy smaku. Tego typu produkty są ręcznie wyrabiane i pochodzą wyłącznie ze świeżego mleka krowiego lub owczego od zwierząt hodowanych na Podhalu.

Naturalne sery z Podhala

Serki góralskie, czyli m.in. sery gałki, małe serki bacowskie, korbacze czy kolby, powstają wyłącznie z odpowiednio dobranych, naturalnych składników. Sposób certyfikowanych oscypków znany jest na Podhalu od wielu lat. Tajemnicą ich wyjątkowego smaku jest wykorzystanie naturalnych metod stworzonych przez przodków. Certyfikowane serki góralskie od sprawdzonych producentów są podhalańskim symbolem wielopokoleniowej tradycji oraz wspomnieniem dziedzictwa kulinarnego regionu. Wyroby pakowane są hermetycznie, dlatego też długo zachowują swoją świeżość i walory smakowe.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.