Czy osoby dbające o linię mogą jeść serki góralskie?

Sery zdecydowanie powinny mieć swój udział w urozmaiconej, odpowiednio zbilansowanej diecie zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Zawierają w sobie wiele podstawowych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Dotyczy to również oryginalnych serków góralskich, które wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Czy jednak osoby dbające o linie lub stosujące dietę odchudzającej również powinny po nie sięgać?

Serki góralskie. Smaczne, zdrowe i pyszne, ale czy dietetyczne?

Zasadniczo nie można zaliczyć serków góralskich do kategorii produktów dietetycznych. Pod względem kaloryczności są one zbliżone do serów żółtych, a więc cechują się wysoką gęstością energetyczną. Zawierają też spore ilości tłuszczu. Trzeba jednak podkreślić, że jest to także doskonałe źródło białka i dobrze przyswajalnego wapnia.

Dieta odchudzająca nie musi jednak oznaczać całkowitej eliminacji serków góralskich. Nadal możesz cieszyć się ich wyjątkowym smakiem, kontrolując przy tym liczbę spożywanych kalorii. Wystarczy jedynie postawić na jakość serów, ograniczając nieco ilość. Dodać przy tym należy, że są to wyroby pożywne, a dodatkowo o wyrazistym smaku. Sprawdzą się więc doskonale jako dodatek do różnych lekkostrawnych posiłków, np. sałatek.

Właściwości odżywcze serków góralskich

Nie należy całkowicie eliminować z diety serków góralskich czy innych produktów mlecznych, ponieważ są one doskonałym źródłem wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Oprócz wspomnianych wcześniej białka i wapnia dostarczają również m.in. witaminy z grupy B, witaminę D (która bardzo rzadko występuje w produktach spożywczych), magnez, fosfor, sprzężony kwas linolowy CLA.

Jak się zatem okazuje, serki podhalańskie są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Smacznego!