Jakie odmiany serków góralskich wyróżniamy?

Gdy zapach lasu miesza się z wonią świeżej trawy, a echa polskich gór wybrzmiewają w tle, wiemy, że trafiliśmy na teren niezwykłych smaków i tradycji. Wśród nich zasłużone miejsce zajmują serki góralskie.

Cechy serków góralskich

Każdy ser góralski cechuje się niepowtarzalnym smakiem, wynikającym z połączenia bogatego mleka krów pastwiskowych oraz specjalistycznej wiedzy serowarów. Aby otrzymać oryginalny ser góralski, mleko musi być świeże, dostarczone ze sprawdzonych źródeł. Następnie odpowiednio je podgrzewamy, dodajemy dostosowany do rodzaju sera starter kultury bakterii oraz podpuszczkę, by przekształcić białko mlekowe w świeżą masę serową. Taki proces wpływa na smak, konsystencję i trwałość wyrobu.

Odmiany serków góralskich

Wśród serków góralskich wyróżniamy kilka odmian, które można podzielić na miękkie i twardsze. W naszej ofercie znajdziesz propozycje, takie jak małe serki bacowskie, sery gałki, sery korbacze, czy sery typu kolba.

Czym się one wyróżniają?

Sery korbacze cechują się łagodnym, lekko słonym smakiem, dzięki któremu świetnie sprawdzają się nawet jako samodzielny dodatek. Ciekawy jest także ich kształt, który przybiera formę długich nitek, podobnych do makaronu, które są splatane w warkocze lub wiązki. 

Na uwagę zasługują także serki bacowskie – wyroby o wyraźnym smaku, z wyczuwalną nutą wędzenia. Są dostępne w wielu różnych ciekawych formach, takich jak gałki, korbacze, a także kolby. Stanowią świetne uzupełnienie deski serów.

Dlaczego warto sięgać po serki góralskie?

Różnorodność serków góralskich sprawia, że można je wykorzystać w wielu różnych wariacjach. Dodatkowo każda odmiana serka różni się nie tylko smakiem, ale i walorami odżywczymi. Podczas gdy jedne są bogate w białko, inne dostarczają wartościowych tłuszczów czy wapnia.

Serki góralskie można wykorzystać zarówno na słodko, jak i na słono. Doskonale nadają się do pieczenia, gotowania, smażenia, jako przekąska czy też dodatek do zup, potraw z mięsem czy ryb. Niezależnie od wyboru, sięgając po serki góralskie wybierasz produkt wysokiej jakości, który zachwyci nie tylko podniebienie, ale również zadziała jako naturalny zastrzyk energii pochodzący prosto z górskich dolin.