5 pomysłów na przepis z serkiem góralskim w roli głównej

Serki góralskie to jeden z tych produktów, który od pokoleń cieszy się niesłabnącą popularnością i nieodłącznie kojarzy się z polską kuchnią góralską. Wyjątkowy smak i różnorodne sposoby przygotowania sprawiają, że serki te stanowią doskonały dodatek do wielu potraw.

Cechy wyróżniające serki góralskie

Serki góralskie to produkty mleczarskie, które swoją wyjątkowość zawdzięczają procesowi produkcji oraz unikatowej recepturze, opartej na naturalnych składnikach pochodzenia mlecznego. Tradycyjna metoda ich wytwarzania polega na podgrzewaniu mleka, a następnie dodawaniu specjalnie dobranych kultur bakteryjnych i ścieżek. Rezultatem tej pracy jest delikatny w smaku ser o kremowej konsystencji i lekko kwaskowym posmaku. Serki góralskie mają wysoką zawartość białka oraz witamin i minerałów, co sprawia, że są nie tylko smaczne, ale też zdrowe.

5 przepisów z serkiem góralskim w roli głównej

Pierwszy pomysł na wykorzystanie serka góralskiego to tradycyjne placki ziemniaczane z sosem z serka góralskiego. To połączenie smaków sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na ciepłą przekąskę. Sos do placków przygotowujemy łącząc ser góralski z jogurtem naturalnym, pieprzem i czosnkiem.

Drugim pomysłem jest zapieczone ravioli ze szpinakiem i serkiem góralskim. Wystarczy przygotować nadzienie z ugotowanego szpinaku, serka, soli i pieprzu, a następnie nadziać gotowe ravioli. Zapiekamy je pod beszamelowym sosem i posypujemy dodatkowym serem.

Trzeci przepis polega na grillowanym filecie z kurczaka zawijanym w boczek ze szpinakiem i serkiem góralskim. Chrupiąca skórka boczku świetnie komponuje się z delikatnością mięsa kurczaka oraz smakowitym nadzieniem.

Czwarty pomysł to sałatka z rukolą, orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i serkiem góralskim. Ten prosty przepis, który łączy w sobie różne smaki i tekstury, sprawdzi się jako lekki lunch czy przystawka do obiadu.

Piąty przepis – pierogi ruskie z serkiem góralskim. Tworzymy klasyczne nadzienie z ugotowanych ziemniaków, cebuli i serka góralskiego. Wyjątkowy smak serka sprawia, że te pierogi będą niepowtarzalne.