Z jakimi przysmakami najlepiej łączą się serki bacowskie?

Sery bacowskie, czyli popularne oscypki, tworzone są z połączenia sera owczego z krowim. Spotkać można także sery kozie. Także każdy wybierze swój smak.

 

Przede wszystkim tradycja

Sery bacowskie, kojarzone jako oscypki, stanowią wizytówkę gór. Stanowią regionalny przysmak, który wielu ludzi uwielbia. Dostępne są sery surowe i wędzone, które można podpiec i skonsumować na ciepło. Gospodarstwo Jadwigi i Ryszarda Smoleniów oferuje sery bacowskie prosto z Podhala. Przepisy na nie, nie zmieniły się od wieków w tym gospodarstwie, dlatego turyści i smakosze mogą zajadać się tradycyjnymi wyrobami, które są zdrowe i pyszne. Warto przy tym zauważyć, że tego rodzaju sery doskonale komponują się z wieloma przysmakami, dzięki czemu można z nich tworzyć rozmaite dania. Jakie?

 

Sery bacowskie a inne przysmaki

Oprócz tego, że sery bacowskie doskonale smakują same w sobie, jeszcze lepiej komponują się z innymi składnikami. Deska serów, na której znajdują się sery bacowskie, pleśniowe, żółte i białe to ciekawa propozycja. Tak zwany schab po góralsku to danie na ciepło, które zapiekane jest z oscypkiem i w ten sposób uzyskiwany jest ciekawy smak. Bardzo popularnym połączeniem jest żurawina z oscypkiem, co świetnie komponuje się ciepło. Zależnie od smaków można połączyć w formie koreczka kawałek oscypka np. z owocami. Bardzo dobrze pasuje on do rozmaitych szynek, szczególnie nieco bardziej słone warianty. Serki bacowskie spotkać można także na pizzy tworzonej w klimacie górskim, co sprawia, że nabiera ona akcentu Podhalańskiego. Starty świetnie pasuje do makaronu, z kolei obtoczony w jajku nadaje się wprost od zasmażenia na patelni. Niektóre osoby łączą go z rozmaitymi dżemami, a nawet z czekoladą. W ten sposób powstają kompozycje, które są ciekawe, jeśli chodzi o doznania smakowe, choć bardzo odważne. Warto jednak zakupić taki serek i próbować łączyć go w rozmaity sposób, poza chlebem sprawdzi się np. na krakersie. Wędzony stanowi też dobre zestawienie np. z kabanosem.