Sery gałki z mleka krowiego

Smak i aromat serów gałek z mleka krowiego sprawia, że mają one swoich wielbicieli, zarówno w regionie, całej Polsce, jak i innych krajach. Wybierane są przez smakoszy sera z całego świata jako przekąska, składnik kanapek, sałatek, dań na zimno i na ciepło. Prezentują się efektownie na wykwintnych deskach serów w towarzystwie konfitury z dzikiej róży czy żurawiny, ale sprawdzą się też jako zdrowa przekąska na wędrówce, podczas wieczornego relaksu czy nawet na grillu. Mnogość zastosowań sera w formie gałki i kształt umożliwiający krojenie go w okrągłe, równe plastry, a także jego konsystencja i niepowtarzalny smak, sprawiają, że chętnie sięgają po niego wszyscy wielbiciele wysokiej jakości produktów mlecznych.

Jak wytwarza się sery w formie gałki?

Sery w formie gałki mają charakterystyczny kształt, a produkuje się je w sposób niezmieniony od lat. Mleko krowie w kombinacji z podpuszczką zamienia się w skrzep i serwatkę. Ze skrzepu, przy pomocy charakterystycznych zdobionych foremek kształtuje się ser. Po pozbyciu się z niego nadmiaru serwatki moczy się go w solance. Kiedy określony czas solenia się zakończy, ser obsycha i jest gotowy do jedzenia. Część gałek pozostawiamy w formie naturalnej, a część z nich wędzimy. Dzięki temu każdy znajdzie u nas taki smak, jaki odpowiada mu najbardziej. Naturalne wędzenie dymem odbywa się na terenie naszego zakładu, nadaje ono nie tylko charakterystycznego zapachu i smaku, ale również podnosi trwałość produktu. Do zakupów zapraszamy osoby prywatne, firmy, sklepy, stoiska z regionalną żywnością, pensjonaty, hotele oraz restauracje.

Sery gałki