Oscypki – z czym wiąże się ta nazwa?

Niekwestionowany król polskich serów owczych, czyli oscypek, charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem. Uznaje się go za luksusowy przysmak i stanowi symbol Podhala. Narodził się w góralskim duchu z umiłowania natury. Dawniej dla bacy najważniejszą sprawą była produkcja serów, a tajemnica robienia oscypków przechodziła z ojca na syna. Do dziś jest on wytwarzany według tradycyjnych receptur naszych przodków.

 

Skąd wzięła się nazwa oscypek i w czym tkwi sekret tych serów

Oryginalny osypek powstaje z mleka owczego. Po ścięciu mleka tworzy się masa serowa, z której jest produkowany. Proces oddzielania się sera od serwatki nazywany jest scypaniem i to prawdopodobnie właśnie od tego słowa wzięła się nazwa oscypek. Drewniana forma, w której odciskany jest ser nabierając charakterystycznego kształtu i wzorków to oscypiorka. W góralskiej gwarze mówi się, że się ją scypi, czyli rozszczepia przy wyjmowaniu gotowego już sera. Oscypek nie psuje się dzięki temu, że umieszcza się go w kąpieli solnej. Sól zabija bakterie i wyciąga nadmiar wody. Charakterystyczny kolor skórki i aromat powstaje dzięki wędzeniu w dymie drewna. Co ciekawe Unia Europejska ściśle określa parametry oscypka, a ser ten jest zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Oscypek zawiera niezbędne dla naszego zdrowia sole mineralne, takie jak jod, cynk, magnez i selen. Znajdują się w nim również flawonoidy, które mają działanie odtruwające, przeciwutleniające i wzmacniają naczynia krwionośne. Co więcej, w serach owczych występuje enzym hamujący proces sprzyjający rozwojowi choroby Alzheimera. Smak i zapach oscypka zależny jest od roślin i ziół, które zjadają owce oraz od receptury jego wytwarzania. Oscypek jest więc nie tylko pyszny, ale i zdrowy, więc warto włączyć go do swojego codziennego jadłospisu, a nie tylko wtedy, gdy jesteśmy na wycieczce w górach. Naturalny ser nie zawiera sztucznych aromatów, konserwantów, barwników i polepszaczy. Poza tym oscypek doskonale prezentuje się na stole i stanowi idealny dodatek do wielu potraw.